Tuesday 24 May 2011

Metropol Sürgünleri - the metropol shoots


Metropol Sürgünleri from Kara Bayrak on Vimeo.

The text stems from the vimeo page of Kara Bayrak (underneath you find the google translation - very poor, I am sorry)

Kentsel Dönüsüm projesi adi altinda yikimina karar verilen Tarlabasi’ nda, tapulari olmasina ragmen insanlarin barinma hakki da elinden aliniyor. Bir kültür ve bir yasam yok edilmek isteniyor…

Onlar Istanbul’ un ‘ötekileri’ olarak adlandirildilar. Kimileri köyleri yakildigi için, kimileri issizlikten, kimileri ise yasama alani buldugu için siginacak yer olarak seçmisler Tarlabasi’ ni. Bütün hayatlarini köylerinde birakip gelmisler tasi topragi altin denilen Istanbul’ a. Ucuzdu, en azindan baslarini sokacaklari yerleri vardi. Onlar mimari yapiymis, degerliymis, Beyoglu’ nun arka sokagiymis aldirmadilar, yasamak zorundaydilar burayi seçtiler.

Tarlabasi da diger ‘ ötekilestirilmis ‘ mahallelerle ayni kaderi paylasiyor. Kentsel Dönüsümün odak noktasi. Burada biraz daha farkli ilerliyor proje, yasada ‘ yenilme ‘ diye geçip yikim karari çikartiliyor.

Sokaklarda çöpler dolu. Belli ki toplanmiyor. Zaten çöküntü alani olarak gösteriliyor yikim için. Belediyenin hizmet getirmedigini söylüyor mahalle sakinleri.Çöp toplanmadigi, güvenlik saglanmadigi, restore edilmedigi zaman bir alan her gün çürütüle çürütüle çöküntü alani haline getirilebilir. Belediyenin yapmaya çalistigi da bu.

Kentsel Dönüsüm projesi dedikleri projenin altinda yatan büyük rantin pesinde holdingler. Insan yasami hiçbir sey için onlar için. Burada yasayan insanlari kent sürgünlügüne mahkûm ediyorlar. Aldiklari her nefesin hesabini yapiyorlar. Burada Süryani’ si de, Kürt’ ü de, Ermeni’ si de, Rum’ u da, mültecisi de ve travestisi de bir arada yasayabiliyor. Onlar bir yasam bulmuslar, bu yasami da kaybetmek istemiyorlar.

Belediyenin Toki üzerinden Tayyip Erdogan’a yakinligi ile bilinen Çalik Grubu’na ihale ettigi Tarlabasi 1. Etap Kentsel Dönüsüm Projesi ilçe sakinlerini ayaga kaldirdi. 5 katli binalarina sadece 22 metrekarelik dükkan yeri verildigini vurgulayan mülk sahiplerinin yüzde 80'i Çalik Grubu ile anlasmaya yanasmadi. Mülk sahipleri ve kiracilar ‘Tarlabasi islah edilsin, iyilestirilsin; ama rantsal dönüsüm merkezi olmasin” diyor; Çalik, Toki, Belediye ve sermayedarlarsa “Tarlabasi, Tarlabasi’ lilara birakilamayacak kadar degerli bir yer”…


google translator translation:

Urban Transformation Project decided Tarlabasi destruction under the name of 'the, right to shelter in the hands of the people despite its deeds are taken. One is a living culture and asked to be destroyed ...

They are of Istanbul 'the others' are referred to as. Some people burned the villages, some unemployment, for she has found some refuge in the area selected as the legislative Tarlabasi at all. All their lives on the ground in the villages of golden stone came to leave the so-called Istanbul 'a. Cheaper, at least, had their heads sokacaklari places. They yapiymis architecture, degerliymis, Beyonce 's back sokagiymis aldirmadilar, they chose to live here had to.

Tarlabasi the other 'ötekilestirilmis' neighborhoods been sharing the same fate. The focus of urban regeneration. Here, the project is moving a little bit different than the law 'failure' he extracted the decision to go destruction.

Streets full of rubbish. Obviously, not collected. As already showing subsidence area for destruction. The municipality says the district had no service sakinleri.Çöp in session, not provide security, not restored when the field turned into a rink every day çürütüle çürütüle depression. Stays in the municipality to do this.

Urban Transformation project, called the project a large surplus in pursuit of the underlying holdings. Human life to nothing for them. Here, people are living in the city are doomed to sürgünlügüne. Account that which they do every breath. Here Syrian percent, the Kurds 'ü, the Armenian percent, the Greek' u, the refugees can live together in the and travestisi. They have found a life, do not want to lose in this life.

No comments:

Post a Comment